Tips stoppen met roken


Er zijn vele dingen die je kan doen om het stoppen met roken makkelijker te maken. Veel dingen kan je van te voren doen, terwijl je nog rookt. Hieronder enkele van de beste tips, als je wilt stoppen met roken, zonder al te veel last te hebben van trek en afkickverschijnselen.

Tips stoppen om te stoppen met roken

Waarom stop je eigenlijk?
waarom stoppen met rokenVeel mensen stoppen zomaar met roken. Als ze eenmaal gestopt zijn, beginnen ze te twijfelen, ze zoeken een excuses om toch maar weer te beginnen. Het is erg belangrijk om te weten waarom je wilt stoppen. Wat motiveert je?

Er zijn genoeg redenen om te stoppen. De kans op dodelijke ziektes, een slechte conditie, een tabakslucht die in je kleding gaat zitten, gele tanden, een slechte adem, de hoge kosten van tabak. Wat motiveert je en waarom eigenlijk? Maak een lijstje met enkele van de meest belangrijke redenen om te stoppen. Kijk naar dat lijstje, als je gestopt bent en het even moeilijk is en je overweegt om weer te gaan roken. Dan weet je precies waar je het voor doet en maken slechte smoezen minder kans.

Stop niet zo maar!

Als je langdurig gerookt en dagelijks meer dan 5 sigaretten nodig hebt, kamp je met een behoorlijke verslaving. Zowel geestelijk, emotioneel als lichamelijk ben je erop ingesteld om te roken. Bereidt je dus voor, denk goed na over de momenten die het moeilijkst zijn. Trek een goed plan, dat haalbaar is. Als dat betekent dat je naar de huisarts moet voor een hulpmiddel zoals Champix, dat de trek doet afnemen, doe dat dan!

Heb je nicotine kauwgom nodig, regel dat. Zijn er redenen om het altijd maar uit te stellen? Zoals ‘ik wil niet dat mijn collega’s de afkickverschijnselen zien?‘ Plan het stoppen dan tijdens een vakantie of als je een week vrij kunt nemen. Ook het gebruik van een app, een boek, hypnose en andere zaken kan je het beste van te voren plannen. Door alles goed te plannen is het een stuk makkelijk om de moeilijkste momenten dragelijk te maken.

Schaam je niet voor nicotine hulpmiddelen

Er zijn vele hulpmiddelen die het makkelijker maken om te stoppen met roken. Het is wetenschappelijk bewezen dat nicotinekauwgom, nicotinespray en nicotinepleisters echt helpen. Het nicotine monster wordt wel in standgehouden maar je kan met behulp van dit soort hulpmiddelen stapsgewijs stoppen, zonder last te hebben van de lichamelijke afkick.

Je hebt met dit soort hulpmiddelen niet alleen minder last van de afkick, je houdt ook de andere gifstoffen buiten je lichaam. Wie rookt krijgt ongeveer 70 gifstoffen binnen, met nicotine hulpmiddelen krijg je alleen nicotine binnen, vele giftige stoffen komen niet meer in je lichaam.

Roken en medicijnen om te stoppen

Er zijn verschillende soorten medicijnen te verkrijgen waardoor de trek veel minder wordt. Niet alleen wordt de trek naar tabak minder, in sommige gevallen smaakt een sigaret ook helemaal niet lekker meer. Een van de meest succesvolle medicijnen tegen is Champix. Dit soort medicijnen om te stoppen met roken zijn via de huisarts te verkrijgen. In bijna alle gevallen worden ze vergoed door de ziekenkostenverzekeraar, gewoon vanuit de basisverzekering.

Stoppen met roken doe je samen

De beste manier om te stoppen, is samen met iemand. Je motiveert elkaar en deelt dezelfde moeilijke momenten. Maar niet iedereen kent iemand die tegelijkertijd wilt stoppen. Informeer daarom altijd iedereen om je heen. Met name mensen waar je om geeft. Als mensen weten dat je echt wilt stoppen met roken, zullen ze je helpen en er meer begrip voor hebben als je geïrriteerd bent. Steun van andere mensen is erg handig, zorg dus dat mensen om je heen op de hoogte zijn en je echt steunen.

Neem af en toe pauze
Mensen roken vaak als ze gespannen zijn. Of tijdens pauzes. Op moeilijke momenten en momenten waarop mensen op hun eigen manier ontspannen, gaat een roker roken. Het is belangrijk om die gewoonte te veranderen. Als je niet meer rookt, gun jezelf dan echte ontspanning. Laat je masseren, neem een lange douche, ga mediteren, sporten om spanning eruit te gooien. Doe wat nodig is om toch te kunnen ontspannen en makkelijker om te gaan met spanningen. Leer jezelf dat aan, zoals je ooit hebt geleerd om spanning weg te roken.

Geen alcohol en stimulerende middelen in het begin

alcohol stoppen met rokenVeel rokers associëren alcoholische dranken met roken. Als iemand een paar wijntjes of bietjes op heeft, krijgt diegene trek in een sigaret. Alcohol, maar ook middelen zoals cannabis, hebben de eigenschap om makkelijker te gaan denken. Grenzen en principes vervagen of verdwijnen helemaal. De rem is weg. Het is niet aan te raden om te drinken als je net bent gestopt. Drink gedurende de eerst maand niets of in elk geval niet zoveel dat je aangeschoten raakt.

Veel mensen die zijn gestopt met roken beginnen weer als ze een paar drankjes op hebben. De gedachte die dan de kop opsteekt, is meestal een klassieke gedachte, die veel voorkomt onder alle verslaafden die zijn gestopt. “Alleen vandaag, morgen stop ik ermee“. Helaas werkt het niet zo, door toe te geven en weer te beginnen, zal men de volgende dag weer verder gaan. Kijk dus uit met alcohol en andere stimulerende middelen.

Pas alles aan

Als je gaat stoppen, verwijder dan alle asbakken en alle andere zaken die met roken te maken hebben. Zit je altijd op dezelfde plek als je rookte? Ga dan ergens anders zitten, verschuif meubels en richt desnoods je huis iets anders in. Een fleece deken over een bankstel, doet de bank er heel anders uitzien en kost bijna niets. Weg, rokers bank. In plaats van een asbak kan je een leuke plant op tafel zetten. Rookte je in de auto? Verwijder de asbak en de aanstekers uit je auto.

Teruggevallen? Zo snel mogelijk opstaan!

Per jaar stoppen 900.000 mensen in Nederland met roken. Van die 900.000 mensen zijn er slechts 100.000 die er echt mee weten te stoppen. Dat betekent dus dat 8 op de 9 mensen weer beginnen. Veel mensen voelen zich na een terugval erg slecht. Ze denken er niet aan om weer te stoppen, want dan gaat het toch weer fout. Dat is een zeer foutieve gedachte. Het is niet erg als je een van die 8 mensen bent. Als je het maar niet blijft, een terugval is geen ramp, maar stop daarna weer.

Beschouw stoppen als leren lopen. Het is een gewoonte die je jarenlang hebt volgehouden en verweven is in alles wat je doet. Het is voor sommige mensen ontzettend moeilijk om te stoppen. De meeste mensen doen niet een poging maar vele pogingen voordat ze echt stoppen. Daar is niets mis mee, in tegendeel! Van een iedere terugval leer je namelijk. Als je terugvalt, weet je wat werkte en wat niet werkte. Wat de moeilijkste momenten waren en waarom het toch fout ging. Daar kan je een hoop kennis uithalen en gebruiken als je er weer aan toe bent om te stoppen. Vallen is vervelend, niet willen opstaan is waardeloos.

Hekel aan sporten? Enige beweging is al goed

sporten rokenNiet iedereen is een fanatieke sporter. Veel mensen hebben een hekel aan sport. Als je geen zin hebt om te gaan hardlopen of een aantal keer per week naar de sportschool te gaan, is dat geen enkel probleem. Probeer echter wel een vorm van beweging te vinden waar je je prettig bij voelt. Zo kan een simpele wandeling van een half uurtje met de hond al helpen. Je verbrandt calorieën, brengt je stofwisseling op gang en als je de hond uitlaat is die waarschijnlijk ook erg blij met je. Een fout die veel mensen maken is dat ze een te zwaar schema opstellen.

Ze willen dagelijks 2 uur gaan sporten, terwijl ze amper conditie hebben. Als je ervoor kiest om te gaan sporten, fantastisch! Maar kies een sport uit die je ligt en maak een haalbaar trainingsschema. Het niet behalen van een schema kan een excuses zijn om weer te gaan roken.

Eet gezond en lekker!

gezond etenAls je stopt met roken, zul je na enkele dagen merken dat je makkelijker kan ademhalen. De longen zijn dan begonnen met de grote schoonmaak. Aangezien de mond in contact staat met je neus, zal niet alleen je ruikvermogen verbeteren, ook je smaak zal merkbaar toenemen.

Kijk uit dat je niet kiest voor lekkere snacks en de hele dag gaat eten, want dat kom je snel aan. Maak voordat je stopt een lijst met etenswaren en recepten, zodat je lekker en gezond kan eten. Probeer veel fruit en groenten te eten. De meeste soorten fruit en groenten helpen om gifstoffen af te voeren, waardoor de detox fase sneller voorbij gaat.

Beloon jezelf voor het stoppen

Beloon jezelf, voor een iedere dag dat je gestopt bent. Dat kan ook door leuke dingen te doen die wat kosten. Als je dagelijks een pakje sigaretten rookte, kostte je dat ongeveer 8 euro. Dat is 54 euro per week. Doe iets wat je echt leuk vindt van dat geld. Laat je masseren, ga naar de bioscoop of gezellig uit eten met iemand.

De afkickverschijnselen gaan over
Tijdens de ergste afkickverschijnselen leven mensen vaak in het moment. Ze denken veelal, dit hou ik niet vol. Het is een moment, dat voorbij gaat. Tijdens de afkick zullen dit soort momenten er waarschijnlijk vaker zijn. Geef niet op omdat het enkele minuten, uren of dagen erg zwaar is.
Denk aan wat er na de afkick komt. Een leven zonder roken. De afkickverschijnselen gaan voorbij! Na een week zijn de lichamelijke afkickverschijnselen voor het grootste deel verdwenen. Daarna kan je nog enkele weken last hebben van sterke trekmomenten. Maar ook die gaan voorbij.

Samenvatting van dit artikel
Tips stoppen met roken
Onderwerp
Tips stoppen met roken
Beschrijving
Stoppen met roken is niet makkelijk. Het is een gewoonte die je over een termijn van jaren hebt aangeleerd. In dit artikel geven we je enkele van de beste adviezen om succesvol te stoppen.
Auteur
Naam uitgever
Bosman internet
Logo uitgever