Gevolgen van stoppen met roken

bijwerking stoppen

Stoppen met roken is gedurende de eerste week voor de meeste mensen lastig. Met name als men geen hulpmiddelen gebruikt om te stoppen kan het de eerste week best zwaar zijn. Wat zijn de effecten en bijwerken van stoppen met roken? Hoe kan je de afkickverschijnselen dragelijk maken?

Bijwerkingen van stoppen met roken

effecten stoppen rokenWie stopt met roken krijgt altijd last van ontwenningsverschijnselen. Ook met hulpmiddelen, waarmee het makkelijker is om te stoppen, zullen er ontwenningsverschijnselen optreden. Het is belangrijk om te weten wanneer welke effecten ongeveer te verwachten zijn. In het schema hieronder kan je zien welke bijwerkingen je wanneer kan verwachten.

  • Vanaf 20 minuten zonder nicotine De hartslag en bloeddruk dalen. Lichte hoofdpijn, misselijkheid en irritatie kunnen optreden.
  • Na de 1 dag De positieve effecten van het stoppen met roken beginnen nu echt. De longen beginnen zichzelf te reinigen. Het is gebruikelijk dat je hoest, waarbij soms zelfs bruin en zwart slijm wordt opgehoest.
  • Na de 2e dag Het reuk en smaakvermogen neemt toe. Eten word smakelijker, geur neemt toe.
  • Na de 3e dag Ademen gaat een stuk makkelijker. Je krijgt meer zuurstof binnen omdat je longen makkelijker zuurstof opnemen. Doordat
    je meer zuurstof opneemt, heb je ook veel meer energie.

Veel mensen vinden het beangstigend dat ze zwarte slijm ophoesten en ineens veel meer energie krijgen. Dit zijn geen negatieve bijwerkingen van het stoppen, het zijn juist enorm positieve uitwerkingen! Als je zwarte of bruine slijm ophoest, is dat een teken dat je longen zich aan het herstellen, reinigen, zijn. Veel mensen krijgen ineens veel meer energie, zoveel dat het soms zelfs op ADHD lijkt. Ook dit is geen negatieve bijwerking van het stoppen met roken, het is juist een zeer positief effect. De longen nemen makkelijker zuurstof op, spieren, organen en de hersenen krijgen ook meer zuurstof. Het gevolg is dus dat er ineens veel meer energie is. Deze energie kan men kwijt door te gaan sporten of gewoon een lang stuk te gaan wandelen.

De geestelijke bijwerkingen

Er kunnen ook vele geestelijke bijwerkingen optreden als men stopt met roken. Lichamelijk zijn de meeste negatieve bijwerkingen binnen een week verdwenen. Geestelijk kan men er wat langer last van hebben. Door op bepaalde momenten een sigaret op te steken, zoals na het eten, tijdens een pauze, bij spanning, met vrienden, is het een gewoonte geworden. Gedurende een lange tijd, mogelijk vele jaren, heb je jezelf geconditioneerd om te roken op bepaald momenten. Als je op een dergelijk moment niet rookt, heb je het gevoel alsof je jezelf iets ontzegt. Het is erg belangrijk om dergelijke momenten goed op te vangen.

Roken bij het opstaan en ontbijt

bijwerkingen rokenHet is voor vele rokers een vaste gewoonte om direct na het opstaan eerst een sigaret op te steken, al dan niet met een kop koffie. Om deze gewoonte te doorbreken is het van belang om een ander ochtendritueel aan te leren.
Ga douchen, een lang stuk wandelen, maak schoon of besteed extra veel tijd aan het maken van een ontbijt. Maak hier een gewoonte van, zorg dat je iedere ochtend een goede manier hebt om de dag te starten. Na enkele dagen zal het wennen en zul je je er een stuk prettiger bij voelen.

Roken tijdens pauzes

Vandaag de dag is het een voordeel om niet op het werk te roken. Rokers moeten in de pauze naar buiten of worden als paria’s naar rookruimtes gestuurd. Ga simpelweg niet naar die ruimtes, breng je pauze door met niet rokende collega’s. Gebruik de overgebleven tijd om iets ontspannends of nuttigs te doen.

Omgaan met spanning

Veel mensen die stoppen met roken krijgen last van toenemende negatieve emoties. Men is sneller geirriteerd en gespannen en ziet achter elke boom een beer. Onthoud dat dit slechts tijdelijk is. Na enkele weken zullen negatieve emoties, veroorzaakt door het stoppen, afnemen. Maar wat te doen als je enorm gespannen raakt? Het ervaren van extreme spanning is voor veel mensen die net gestopt zijn vaak de reden om weer te gaan roken. Dreigend ontslag, het einde van een relatie, allerlei gedachten, die veelal ongefundeerd zijn, kunnen als gevolg hebben dat men terugvalt. Op momenten van extreme spanning moet men een stap terug nemen.

Doorbreek trek en doe iets anders!

Stop dan met hetgeen je doet en ga iets anders doen, waarbij je niet hoeft te denken. Ga bijvoorbeeld sporten, tekenen, wandelen, mediteren, doe iets waarbij je niet hoeft na te denken. Neem afstand van de negatieve gevoelens en gedachtes over roken. Doe wat je moet doen, zonder er een negatief vooroordeel bij te hebben. Door op een positieve manier om te gaan met spanning en niet te roken, zul je steeds makkelijker omgaan met spanning. Zonder dat de behoefte om te roken je emotioneel gijzelt.

Samenvatting van dit artikel
Bijwerkingen van stoppen met roken
Onderwerp
Bijwerkingen van stoppen met roken
Beschrijving
Wat zijn de bijwerkingen van stoppen met roken? Lees hier wat kan je kan verwachten en hoe je er het beste mee omgaan.
Auteur
Naam uitgever
Bosman internet
Logo uitgever