Als je dit leest, ben je waarschijnlijk iemand die graag wil stoppen met roken. Fantastisch! Waarschijnlijk ben je je bewust van de gevolgen van roken en wil je weten wat de beste manier is om te stoppen. Wat voor ontwenningsverschijnselen kan je verwachten als je stopt met roken? En hoe kan je daar het beste mee omgaan?
Ontwenningsverschijnselen stoppen met roken
De meeste rokers willen graag stoppen maar zijn ontzettend bang voor de ontwenningsverschijnselen en daarom willen ze niet eens denken aan stoppen.
Het is al heel wat om wakker te worden en geen sigaret op te kunnen steken. Tijdens de pauze niet bij collega’s te gaan staan die ook roken. Na het eten of bij stressvolle situaties niet te roken. En dat zijn slechts het zijn gewoontes, momenten, die niet eens te maken hebben met de daadwerkelijke ontwenningsverschijnselen.
Wat gaat die sigaret vervangen als je bent gestopt? Op je werk, hoe maak je collega’s waar je misschien jaren mee hebt gerookt duidelijk dat je niet meer met ze wilt roken?
Hoe vang je al die momenten op, die bij elkaar minimaal een half uur, in sommige gevallen uren van je dag kosten? Daar zijn vele manieren voor. Het is erg belangrijk om dergelijke momenten van te voren in kaart te brengen. Je hoeft dan tijdens het afkicken niet te zoeken naar ‘oplossingen’, die verkeert uitpakken en mogelijk eindigen in een terugval.
Voor vele mensen is het niet voorbereid zijn op de kleine momenten die uiteindelijk een terugval ten gevolge hebben. Ze vallen niet terug omdat de lichamelijke afkickverschijnselen te zwaar zijn. Ze vallen terug omdat ze in situaties komen die ze beter hadden kunnen vermijden of anders hadden moeten aanpakken.
Aangezien de angst voor het afkicken, een goede voorbereiding zo ontzettend belangrijk is om te slagen, gaan wij hier in een ander artikel zeer grondig op in.
De lichamelijke afkickverschijnselen
De lichamelijke afkickverschijnselen die je ervaart als je stopt zijn niet goed te voorspellen. Het probleem is dat sommige mensen erg veel last hebben van de afkick, terwijl anderen relatief weinig lichamelijke, geestelijke en emotionele klachten hebben.
Sommige rokers hebben het veel moeilijker met afkicken omdat ze lang en veel hebben gerookt. Ook hebben genetische aspecten een grote invloed. Als je opa, oma, vader en/of moeder erg makkelijk konden stoppen met roken, is de kans groot dat jij er ook makkelijk mee kan stoppen. Maar ook de angst voor het afkicken speelt ook een zeer grote rol.
De angst om te stoppen met roken
Veel rokers krijgen hartkloppingen, beginnen te zweten, worden nerveus, als ze denken aan stoppen. De angst om te stoppen is zo groot dat alleen het denken eraan al een emotionele en lichamelijke reactie oproept.
Als mensen stoppen en geen hulpmiddelen gebruiken, zoals nicotinekauwgom e.d. verschijnen vaak de volgende afkickverschijnselen:
- De handen worden zweterig
- Rusteloosheid en verstoord concentratie vermogen
- Prikkelgevoelig, men kan chagrijnig worden
- Slapeloosheid gedurende de eerste 3 tot 5 dagen
- Eetlust gaat omhoog waardoor je in gewicht kan toenemen
- Je immuunsysteem herstelt zich, je kan verkouden worden of griep krijgen
Na enkele dagen, meestal na een dag, treden er ook positieve verschijnselen op. Je krijgt meer energie en hebt waarschijnlijk minder slaap nodig. Je zult al snel merken dat je meer adem hebt en je actiever en sterker gaat voelen.
De dagen lijken langer. Als je niet meer rook blijft er immers veel tijd over. Je kan die tijd gebruiken voor iets leuks of nuttigs waardoor het een erg positieve uitwerking heeft.
Na een week komt je concentratie vermogen langzaam terug en je zult merken dat je je al snel veel beter kunt concenteren dan tevoren. Ook zul je na een week minder last hebben van prikkelgevoeligheid.
Zowel de negatieve als de positieve effecten van het stoppen kunnen enorm verschillen.
Sommige mensen merken er weinig van en voelen zich na een week beter dan ooit.
Anderen worstelen weken met de lichamelijke, emotionele en geestelijke ontwenningsverschijnselen. Het ontwennnigsproces hangt af van genetische, lichamelijke en sociale factoren. Het belangrijkste is om altijd 1 ding in beschouwing te nemen. Het nare gevoel, de lichamelijke afkick, de vervelende trekgedachtes gaan voorbij. Ze zijn tijdelijk, het gaat echt weer voorbij! Als je de kracht om niet meer te willen roken gebruikt om door te zetten, zullen na enige tijd alle nare ontwenningsverschijnselen verdwijnen.
Een goede voorbereiding is noodzakelijk
Dit artikel is informatief, kort samengevat, het is noodzakelijk om een goed plan van aanpak te maken. Stop niet zomaar in een opwelling, bereidt je voor.
Wat kan je verwachten? Welke momenten worden waarschijnlijk moeilijk? En, hoe ga je op met die moeilijke momenten? Een goede voorbereiding is het halve werk. Stop niet zomaar, plan een stop datum en stel een goed plan op.
In ons volgende artikel geven wij zeer uitgebreid advies over het opstellen van een haalbaar plan. Tevens zetten wij de verschillende hulpmiddelen op een rij. Het is immers niet noodzakelijk om zonder hulpmiddelen of medische begeleiding te stoppen. Je kan zonder hulpmiddelen stoppen maar er ook gebruik van maken. Het is maar net wat je prettig vindt.